Glavna utrka subota 28.08.2021.
Organizator Triatlon asocijacija u BiH
Direktor utrke Elmir Miro Hadžialić
Glavni sudija Adnan Džumhur
Tehnički delegat Amir Jamak
Generalni sekretar Melica Mujić

Dobrodošli!

Dragi Triatlonci,

Dobrodošli na 18. Međunarodni Triatlon kup „Kulin Ban“ Boračko jezero 2021. Posebna nam je čast organizovati još jedno, 18. po redu izdanje triatlon utrke, povodom 831. godišnjice donošenja Povelje Kulina bana.

Triatlon trka se održava na Boračkom jezeru smještenom u srcu planine Prenj, pokraj grada Konjica poznatom po drvorezbarstvu, raftingu, turističkim atrakcijama, prekrasnom čaršijom i brojnim starim zanatima.

Plivanje se odvija u jednom od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Biciklistička staza vodi vas
kroz prekrasan kraj koji je prije svega poznat po neukroćenim vrletima planina Visočice, Bjelašnice i Prenja. Staza za trčanje prati obalu jezera i na kraju završava prolazom kroz voćnjak šljiva i jabuka. Zona izmjene je u neposrednoj blizini početka plivanja i ciljne ravnine.

Dovedite porodicu i prijatelje sa sobom i proslavite svoja sportska dostignuća s njima.

Radujemo se druženju sa Vama i želimo dobrodošlicu na naše takmičenje tri sporta!

Direktor utrke: Elmir Miro Hadžialić

Program takmičenja - subota 28.08.2021

08:30 – 12:00  preuzimanje startnog paketa

12:00 – 13:00  ručak

13:00 – 14:00  brifing obavezan za sve takmičare

14:15 – 14:45  početak svečanog otvaranja manifestacije, pozdravni govor

14:55 – 15:00   kratki tehnički sastanak te prozivka natjecatelja

15:00                 zajednički start sprint triatlona za sve takmičare

17:10                      zona izmjene otvorena za check-out

17:30                 proglašenje pobjednika, objava rezultata i dodjela nagrada.

20:00                       party

Format takmičenja

Standardno triatlon takmičenje u formatu sprint (polu-olimpijske) distance, i sastoji se od sljedećih segmenata:

 • 750m plivanja,
 • 20km vožnje bicikla
 • 5km trčanja

Prijave

Prijave su otvorene do 20.08.2021. i mogu se izvršiti isključivo preko službene stranice Triatlon asocijacije na link-u prijava

Prijava je kompletna samo nakon izvršene uplate. Na trku se mogu prijaviti muške i ženske osobe starije od 14 godina (godina rođenja 2006. i stariji). Svi prijavljeni takmičari dobivaju u sklopu start paketa sljedeće:

 • Čip za mjerenje vremena koji je potrebno nositi na lijevoj nozi tokom cijele trke
 • Startni broj
 • Akreditaciju
 • Finišersku medalju i diplomu za sve koji završe utrku
 • Sponzorske artikle kao što su: ruksak, brendirana majica, kapa za plivanje, energetska pića i pločice, itd.

 

U trenutku preuzimanja startnog paketa svaki sudionik mora:

 • pokazati identifikacioni dokument
 • potpisati izjavu da nastupa na vlastitu odgovornost
 • potpisati izjavu o nadoknadi izgubljenog čipa
 • maloljetni takmičari moraju doći u pratnji roditelja/staratelja
 • za maloljetne takmičare izjavu mora potpisati roditelj/staratelj

 

Startni paketi se moraju preuzeti najkasnije do 12:00. Takmičari koji ne preuzmu startni paket na vrijeme neće moći učestvovati.

Smještaj

Svi takmičari u sklopu prijave imaju posebne pogodnosti na smještaj unutar Eko Sela Boračko Jezero. Za više opcija pogledati na linku smještaj.

Kategorije

Sve kategorije su razvrstane na muške i ženske. Svi takmičari učestvuju u apsolutnoj kategoriji i konkurišu za glavnu nagradu, bez obzira na godište. Pored apsolutne kategorije takmičari će biti razvrstani u kategorije prema godištu na sljedeći način:

 • 2007 – 2006 godište – Kadeti
 • 2005 – 2004 godište – Juniori
 • 2003 – 1998 godište – U23 (mlađi seniori)
 • 1997 – 1991 godište – Seniori (apsolutna)
 • 1990 – 1981 godište – Age Group 1 
 • 1980 – 1971 godište – Age Group 2 
 • 1970 – 1961 godište – Age Group 3 

Nagrade

Neposredno nakon završene utrke, započeti će ceremonija proglašenja pobjednika. Nagrade će se dodjeljivati po ranije navedenim kategorijama, odvojeno za muške i ženske takmičare. Osim toga, biti će zasebno organizovan podium i dodjela medalja za takmičare državljane Bosne i Hercegovine, tako da će trka imati dva podiuma: internacionalni i lokalni. Prva tri mjesta u svim kategorijama, biće nagrađena medaljama:

 1. Prvo mjesto zlatna medalja
 2. Drugo mjesto srebrna medalja
 3. Treće mjesto bronzana medalja

Ukupni ženski i muški pobjednik će dobiti pehar. Za prva tri mjesta u ukupnom plasmanu za muške i ženske takmičare predviđena je i novčana nagrada kao što slijedi:

 1. Prvo mjesto – €300,00
 2. Drugo mjesto – €200,00
 3. Treće mjesto – €100,00

Za prva tri mjesta u svim kategorijama će biti osigurani i dodatni sponzorski paketi.

Pravila takmičenja

Takmičenje se odvija u skladu sa ITU/ ETU pravilima koja se mogu pronaći na sljedećoj web adresi: link

Svi takmičari su dužni dobro proučiti i poznavati Pravila i propise i pridržavati ih se, kako bi izbjegli eventualne probleme i nejasnoće koje mogu nastati tokom takmičenja. Organizator takmičenja zadržava pravo promjene Pravila i propisa bez prethodne najave. U slučaju promjene ili dopune Pravila i propisa, svi natjecatelji će o tome biti blagovremeno informisani. 

Mjerenje vremena i rezultati

Mjerenje vremena na trci je elektronsko putem čipova. U skladu sa tehničkim mogućnostima, mjerenje će biti podijeljeno po segmentima. Službeni rezultati će biti objavljeni na oglasnoj tabli i na službenoj web stranici.

Sigurnost i medicinska pomoć

Prostor utrke osiguravat će redarska služba i ograđenim prostorima moći će se pristupiti samo uz predočenje narukvice ili odgovarajuće akreditacije.

Medicinska služba tokom trke ima ovlasti ukloniti bilo kojeg sudionika iz medicinskih razloga. Svako vozilo od posebne namjene, u slučaju opasnosti, a treba koristiti biciklističku rutu, naznačiti će svoju prisutnost putem svjetlosnih i zvučnih signala. U svim slučajevima vozilo će imati prednost u odnosu na triatlonce, koji moraju ustupiti mjesto.

Molbe i žalbe

Slijedeći pravila utrke, svaki sudionik ili trener bilo kojeg prijavljenog kluba može podnijeti zahtjev za privremenim rezultatima, nepravilnostima organizacije ili o sankcijama koje primjenjuju suci i dužnosnici.

Otkazivanje

U slučaju da vremenske nepogode ili okolnosti izvan naše kontrole spriječe održavanje događaja prema planiranom programu sa svim njegovim segmentima (plivanje, vožnja biciklom, trčanje), organizacija će izmijeniti događaj prema odluci suca.

Cut-off

Vremenska ograničenja (cut-off) su kao što slijedi:

 1. Plivanje: 30 minuta
 2. Plivanje + bicikl: 2 sata i 10 minuta
 3. Plivanje + bicikl + trčanje: 3 sata

Takmičari koji ne uspiju završiti takmičarske segmente u gore navedenim ograničenjima će biti diskvalifikovani iz trke, i mogu nastaviti sa triatlonom na svoju odgovornost.

Plivanje

750 m

EkoSelo Boračko jezero

1 krug

Plivački segment će se održati u kristalno čistoj i bistroj vodi Boračkog jezera zeleno modre boje. Za one koji prvi put dožive Boračko jezero, sigurni smo da će doživljaj biti nezaboravan.

Start je sa plaže u sklopu Eko sela, pliva se oko bove na sredini jezera. Okret je na desno rame, a završetak plivanja je na drugoj plaži Eko sela kod zone izmjene. Izlaz će biti obilježen velikim znakom, vidljivim iz daleka.

Osiguranje plivačke staze biće sa 2 kajaka i 4 gumena rafting čamca, a čitava staza biće obilježena vodenim balonima i plutama.

Oprema za plivanje

Na dan takmičenja tehnički delegat će donijeti odluku o dozvoli upotrebe neoprenskih plivačkih odijela.

Obavezna je upotreba sponzorskih kapa koje će takmičari dobiti u sklopu startnih paketa.

Biciklizam

20 km

EkoSelo Boračko jezero

Biciklistička staza prolazi kroz živopisni krajolik bosansko-hercegovačkih planina, prateći gornji dio toka rijeke Neretve, koja je poznata po raftingu, ribolovu i kristalno čistoj i pitkoj vodi.

Staza se sastoji od 1 kruga cestom od Eko sela prema selu Glavatičevo. Vozi se strogo desnom stranom. Staza će biti u određenom terminu zatvorena za promet, a obzirom da i sama nije opterećena saobraćajem bit će sigurna za promet bicikla i nakon puštanja saobraćaja. Na kritičnim mjestima biće postavljeni redari kako bi dodatno upozorili takmičare.

Prvi dio staze u dužini od oko 5km je preko prevoja Košuta, i sadrži uspon i do 22%. Spust nakon uspona sadrži nekoliko opasnih krivina, pa se svi takmičari mole za poseban oprez na tom dijelu. Nakon prvih 5 brdovitih kilometara, slijedi 5 relativno ravnih, odnosno valovitih kilometara. Okret je kod partizanskog groblja blizu sela Glavatičevo, gdje se nalazi i okrepna stanica.

Svaki takmičar je dužan napraviti okret iza čunja, i preći preko senzora za čip radi evidencije, na način da ga sudija može evidentirati također. Na okretu će biti obezbjeđena okrepa. Povratak je istim putem, prvih 5km ravno/valovito, drugih 5km preko prevoja Košuta.

Zavjetrina između istog spola je dozvoljena.

Oprema za biciklizam

Biciklistička zaštitna kaciga je obavezna. Nije dozvoljeno primati pomoć od drugih tokom trke, bilo da su to drugi takmičari ili neko izvana. Dozvoljena je upotreba cestovnih i brdskih bicikala. Za brdske bicikle preporučujemo upotrebu tanjih slick guma, prilagođenih za vožnju po asfaltu.

Nije dozvoljena upotreba:

 • bicikala za hronometar,
 • upotreba aerobarova,
 • „punih“ disk točkova
 • točkova koji imaju dubinu obruča veću od 100mm

Trčanje

5 km

EkoSelo Boračko jezero

Staza za trčanje se sastoji od punog kruga oko jezera, te jedan dodatni krug stazom kroz voćnjak Eko sela. Prelijepa priroda i zelena stabla pružiti će mjestimičnu hladovinu trkačima.

Start trčanja i cilj ukupne trke su kod zone izmjene, ciljna ravnina je u prostoru Eko sela, odmah do zone izmjene. Trči se puni krug stazom oko jezera desnom stranom puta, u smjeru kazaljke na satu, te jedan dodatni krug stazom kroz voćnjak Eko sela. Podloga staze varira od solidnog asfalta, makadama preko pješačkih staza.

 • Organizator će obezbjediti okrepne stanice sa vodom na trkačkoj stazi i na izlazu iz zone izmjene
 • U trkačkom dijelu takmičenja, broj na tijelu ispisan markerom treba biti dobro vidljiv
 • Takmičar ne smije trčati sa golim torzom/bez dresa, niti smije trčati bez obuće niti u jednom dijelu utrke
 • Organizator će obilježiti stazu vidljivim oznakama

Zona izmjene

Zona izmjene se nalazi u središnjem dijelu Eko sela. Ulaz u zonu je sa jugoistočne strane, a izlaz na suprotnoj strani. Smjer kretanja kroz zonu izmjene je jednosmjeran i prikazan na slici ispod. Stacionar, Hitna pomoć, i šatori za presvlačenje će biti smješteni kod zone izmjene.

Check-in u zonu izmjene

Nakon otvaranja zone izmjene za check-in, takmičari će moći unijeti svoju opremu i smjestiti u svoj box obilježen sa takmičarevim startnim brojem. Na ulazu u zonu izmjene biće sudije koje će vršiti kontrole takmičara. Od takmičara se očekuje da prilikom ulaza obrate pažnju na sljedeće stvari:

Nakon ulaska u zonu izmjene, takmičari trebaju da pronađu predviđeno mjesto za sebe na osnovu startnog broja. Nakon toga, svu opremu da smjeste unutar kutije, tako da ništa ne viri izvan kutije. Izuzetak:

 • patike smiju biti ispred kutije
 • kaciga smije biti na biciklu

Bicikl treba biti postavljen na šipku, na sjedište ili upravljač, kao što je prikazano:

Primjeri loše pripremljenih zona izmjena:

Triatlon asocijacija u Bosni i Hercegovini

Azize Šačirbegović bb​

O utrci

SPRINT TRIATLON KUP “KULIN BAN” smjestio se na prelijepoj lokaciji Boračkog jezera u sklopu Eko sela Boračko jezero.

Copyright © 2020 TABIH | developed by Hamza Karčić

Top